Počátek
Téměř před deseti lety. Pracoval jsem na tématu diplomové práce. Usilovně jsem přemýšlel nad odvětvím a s kým vlastně začít spolupracovat. Volba padla na pivo. Plácli jsem si s Budvarem. Tenkrát jsem psal o ekonomice. Po odevzdání diplomky jsme si položil otázku, jak se pivo vlastně vaří. Informací na internetu bylo málo. Po delším hledání jsem narazil na Gorvina a podle jeho postupu vzniklo moje první pivo.
V roce 2012 jsem se prvně setkali s Honzou Grmelou. Slovo dalo slovo, společnými silami a Lucií Grmelovou jsme založili Moravian Homebrewers Meeting. Setkání homebrewerů s degustační soutěží. Moravian Homebrewers Meeting je od roku 2015 první českou soutěží oficiálně uznanou americkou organizací BJCP.
Postavil jsem si vlastní pivovar, vařil pivo, prodal pivovar… Teď vařím pivo s přáteli nebo s jeho vařením pomáhám v pivovarech.
Uvědomil jsem si, že na trhu chybí konkrétní informace o vaření piva, postupy. Proto jsem založil Beer Academy. Edukační centrum, kde se o pivu dozvíte více a získáte znalosti i návody dobré praxe od lidí z oboru. Žádné babské rady.
Postupem času jsme přidali výukové předměty o chmelech, mikrobiologii, sanitaci pivovarů…
V květnu 2017 jsme otevřeli první rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce v Brně. Na podzim téhož roku jsme začali vyučovat i v Praze a ve stejném období jsme uspořádali první konferenci Český Sládek. Rekvalifikačními kurzy prošli lidé z mnoha států. Někteří z nich otevřeli pivovary v tuzemsku, jiní se chtěli ve vaření piva posunout.
V roce 2020 jsme po tříletém vývoji začali vyrábět a prodávat českou senzorickou sadu pivních vad SNIFAIR. Exportovali jsme do Japonska, Norska, Velké Británie, Německa…
Poslední roky se aktivně věnuji pivu, vedení Beer Academy, pořádám degustační semináře a jsem odborným degustátorem piv.
Za ta léta jsem získal desítky nových přátel.
Dělejte věci s láskou, lidé to ocení.
Dej Bůh štěstí!
David
P.S.: Nejsem pan Janda, jsem David
tel. 00420 776 486 945
david@beeracademy.cz